Gușă: România a suferit o mare înfrângere prin lipsa de reacție față de ce se întâmplă la Chișinău

Postat la: 09.06.2019 10:23

România riscă să iasă umilită și să iroseacă ani îndelungați de eforturi unioniste dacă nu are o atitudine mai fermă în contextul crizei politice de Chișinău, este de părere consultantul politic Cozmin Gușă. Într-o intervenție la Realitatea TV, alături de analiștii geopolitici Dan Dungaciu și Iulian Fota, Gușă a încercat să decripteze interesele taberelor și scenariile ce s-ar putea contura pe viitor

"Am asistat la o mare înfrângere a României pe cale diplomatică, cu consecințe geopolitce, în condițiile în care nu stăm la masa negocierilor, nu ne întreabă nimeni nimic, nu avem reacţie, ambasadorul nostru nu este nici în cabinetului lui Plahotniuc, alături de Palhotniuc și Candu, nu este nici în Parlament, alături de ambasadorii Statelor Unite, Rusiei și UE. Cea mai mare înfrângere din acest unghi, apropo de granița de pe Prut sau de pe Nistru, cum ne tot visam noi la un moment dat, s-a înregistrat sâmbătă și non-reacția MAE, a președintelui Klaus Iohannis, a guvernului României, ne arată cât de puțin preocupați am fost de a juca geopolitic, de a ne adăuga ceva la valoarea pe care o avem sau pe care o afirmăm și la acea investiție care înseamnă și investiție materială, dar mai mult decât investiție matarială, înseamnă o investiție de eforturi a atâtor patrioți naționaliști români pe partea cu Moldova, îl pomenesc şi pe Traian Băsesc și pe mulți alții", a afirmat consultantul politic Cozmin Gușă, într-o intervenție la Realitatea TV.

Gușă a remarcat și faptul că modul în care vor colabora cele 2 tabere aparent antagonice, socialiștii lui Dodon și pro-europeni lui Sandu și Năstase, le poate pecetlui soarta celor din urmă "Dacă această alinață între socialiști și blocul ACUM nu este una strict conjuncturală si urmărește să se instaleze la putere, atunci înfrângerea pentru ideile proeuropene și unioniste este totală."

Consultantul politic a vorbit și despre legăturile pe care liderul Partidului Democrat le are cu țara noatră. "Plahotniuc, blamat sau neblamat, este un om care a evoluat cu motorizare de la statul român, deci a fost un proiect românesc. Singura instituție care a păstrat o legătură în ultimii ani cu el a fost Serviciul de Informații Extrene. Punct. In rest, de la președinție, de la partide politice sau din altă parte nu s-a păstrat o legătură, ceea ce ne pune în această situație ingrată să râdă toată lumea de noi. Situația este gravă", a concluzionat Guşă.

Pe de altă parte, analistul geopolitic Dan Dungaciu susține ideea că schimbările care se produc acum la Chișinău nu sunt un accident, ci au girul celor trei mari puteri: Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite. "Acest guvern este un pas spre cea în termeni geopolitici de numește cordon sanitar, o zonă tampon între Rusia și UE/NATO, chiar dacă oameni precum Maia Sandu sau Andrei Năstase nu percep acest pericol, asta nu însemnă că planul Moscovei n-ar fi acesta. Cred că Moscova cunoaște și a mizat pe pe sentimentul profund de respingere a populației față de cuplul Dodon-Platotniuc, nici pe vremea lui Voronin nu a fost o presiune și un control atât de mare. Tocmai de aceea cetățenii nu cred că se vor pune, Plahotniuc nu mai poate mobiliza oamenii nici cu presiun, iar când va fi clar că a pierdut orice influență sau suport extern nici instituțiile nu-i vor mai fi aproape. E ca un bancomat, când nu mai dă bani, nu-l mai folosești sau ca un naș, când își peirde puterea, nu-l mai frecventez", a afirmat Dungaciu.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu