Cozmin Gușă: "Negocierile înseamnă, de fapt, racolarea de parlamentari PSD, pentru ca Orban să treacă"

Postat la: 14.10.2019 21:06

Consultantul politic Cozmin Gușă spune că formarea Guvernului Orban stă în reacolarea de parlamentari de la PSD, care pot oferi celor de la PNL majoritatea de care au nevoie pentru a trece de validarea din Parlament a viitorului Executiv.

"Negocierile reprezintă un test multiplu, între radiosul Iohannis, care și-a asumat formarea guvernului, iar apoi, sigur, pentru Orban care are toate șansele, pentru că poate să tracteze cel mai mult la negoceri și voturi. Pe de altă parte, avem PSD, care trebuie să-și demonstreze coeziunea și apoi mai avem partidele mici de 6-7% de genul PMP Pro România UDMR, iar la ALDE nu știu ce se mai întâmplă.

Dacă aceste negocieri vor fi mult mai discrete acum, începând de după desemnarea premierului, practic startul serios va fi cam de miercuri, iar meciurile vor fi legate de niște subiecte și de niște deziderate care nu vor ține cont de starea precară a economiei, de exemplu sau de alte teme importante.
Prima temă va fi din justiție

SIIJ va fi Cuiul lui Pepelea. Avem PNL și USR, care spun că trebuie deființată, iar pe de altă parte avem două blocuri politice, PSD și UDMR, care se opun, prin simplul motiv care poate fi descris - "Unde ne plângem dacă fac procurorii excese în continuare?". Iar acolo, dacă vor juca pe SIIJ care să ancheteze procurorii, va fi o probelmaă Dacă Orban insistă cu desființarea nu-și va lua voturi de la PSD, UDMR, ALDE sau Pro Romania, indiferent ce declara Ponta-Rudotel. A făcut un pocinog și nu mai știe ca sa facă.

A doua temă. Alegerea primarilor din două tururi. Noul guvern ar trebuie ca, practic în decembrie, să vină să impună alegerea primarilor din două tururi, chiar dacă Orban a spus că nu va da OUG-uri. Dacă vrei guvern, în Parlament PSD și UDMR înseamnă mai mult de 50%. Iar dacă guvernul vrea aceste două măsuri, nu va exista majoritate. Așa că, ne așteptăm la o perioada de 10 zile de negocieri agitate.

Din păcate, nu vor negocia pentru starea economică precară a României, chir dacă suntem în groapă.
Ponta face un joc ieftin

Ponta face un joc ieftin, fiindcă n-are oameni să susțină o majoritate cu PSD, iar Daniel Constantin a declarat că ar fi de de acord să intre la guvernare și cu PNL și cu PMP. Nu trebuie valorizat prea mult Ponta, pentru că are un rol secundar, minor, care pălește foarte mult din cauza dezbinării interne, mai ales că votul PMP și UDMR este peste cel al Pro România.

Din cauza campaniei electorale, PSD este obligat și trebuie să blocheze formarea Guvernului Orban și blocarea desființării SIIJ și votului în două tururi. Atât Iohannis, cât și Orban, vor fi pusi în defensivă în ultima parte a campaniei, ceea ce îi va face bine Vioricăi Dăncilă. În condițiile celei de-a două desemnări, care ar putea fi tot Orban, atunci PSD va vota guvernul, dar va câștiga timp în campania electorală pentru Dăncilă. Altfel, la a doua nominalizare picată, s-ar putea să fie declanșate alegeri parlamentare anticipate. Iar Iohannis nu vrea, pentru că atunci prelungește interimatul Guvernului Dăncilă.
De fapt, negocierile vizează recrutarea unor parlamentari din PSD

La jocul real se vizează recrutarea unor parlamentari din PSD, prin jocuri de santaj, pentru a se face majoritatetea. Deci, PSD trebuie să-și coaguleze parlamentarii, și alături de UDMR, să blocheze Guvernul Orban. Dacă PSD reușete, însemnă că încă mai contează în politica mare, dar dacă nu reușește, iar mulți parlamentari schimbă tabăra, nu mai are altceva de făcut decât să treacă în Opoziție și să înceapă reorganizarea din temelii.

Cât despre numele vehiculate în noul Executiv, deocamdată nu rup gura târgului, așa că, trebuie să așteptăm varianta oficială, că, așa, la televizor toți se autopropun. Eu știu altă listă, pe surse, care nu e cea prezentată public, dar să nu speculăm", a conchis consultantul politic Cozmin Gușă.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu