ALDE rămâne la guvernare, urmează remanierea executivului. PSD: Vom respinge proiectul privind amnistia și grațierea

Postat la: 22.08.2019 08:33

Partidul lui Tăriceanu, ALDE, va rămâne la guvernare, au declarat surse politice după o întâlnire între premierul Viorica Dăncilă și șeful Senatului care a avut loc miercuri la Vila Lac. De asemenea, PSD transmite, printr-un comunicat de presă, că cei doi au stabilit respingerea proiectului privind amnistia și grațierea.

In urma întâlnirii s-a decis să se meargă pe varianta remanierii Guvernului, și nu pe cea a restructurării. "Astăzi a avut loc o nouă ședință a coaliției de guvernare PSD-ALDE, o discuție care a vizat atât componenta politică a alianței, cât și pe cea guvernamentală. În cadrul discuției de astăzi, am abordat tema funcțiilor vacante în guvern, precum și sesiunea parlamentară extraordinară, în cadrul căreia vom respinge proiectul de lege privind amnistia și grațierea.În săptămâna care urmează, ne vom reuni pentru analiza unui amplu set de măsuri care privesc actul de guvernare asumat și agenda publică", arată comunicatul PSD.

Discuțiile dintre cei doi lideri ai Coaliției de guvernare, Dăncilă și Tăriceanu, au avut loc în contextul în care ALDE a amenințat cu ieșirea de la guvernare dacă premierul Dăncilă nu vine cu un nou program politic și cu o restructurare a Guvernului. Reamintim că liderii Coaliției au avut luni programată o ședință la Vila Lac pentru a discuta despre colaborarea PSD-ALDE. Președintele PSD, Viorica Dăncilă a absentat de la întâlnire, invocând probleme de sănătate iar Călin Popescu Tăriceanu a fost nevoit să-și lase aghiotanții să discute cu Mihai Fifor și Eugen Teodorovici.

Dacă ALDE ar fi ieșit de la guvernare, PSD dispune în Parlament 208 voturi, insuficiente totuși pentru majoritatea de 233 de voturi. Pentru a menține guvernarea, social-democrații ar mai fi avut nevoie de 25 de voturi pe care, susțin surse din PSD, le puteau primi de la o parte dintre reprezentanții minorităților, altele decât cele maghiare. Minoritățile au 17 de voturi iar la acestea s-ar mai adăuga alte 10 voturi ale parlamentarilor independenți, cu care PSD era pregătit să negocieze. De asemenea parlamentarii PRO-România, controlați de fostul premier Mihai Tudose, ar fi putut da o mână de ajutor pesediștilor (așa cum au mai făcut-o când PSD a avut nevoie de ajutor la Camera Deputaților).

Reamintim că UDMR a anunțat public că nu negociază cu PSD pentru susținerea Guvernului. Dincolo de declarațile politice reprezentații UDMR sunt dispuși să negocieze. PSD-ALDE nu au ajuns, miercuri, la un consens privind restructurarea Guvernului, urmând ca săptămîna viitoare să aibă loc o nouă discuție, transmite ALDE. Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu va stabili în septembrie dacă va ieși de la guvernare, potrivit Mediafax.

„Astăzi, în cadrul şedinţei de coaliţie, prim ministrul Viorica Dăncilă ne -a informat că, urmare a discuţiilor din structurile de conducere ale PSD, a decis să facă nominalizări pentru portofoliile vacante şi consideră că restructurarea guvernamentală nu este o măsură oportună. ALDE consideră în continuare că este necesară promovarea unui pachet de măsuri care să cuprindă o restructurare de amploare a Executivului, care să vizeze reducerea numărului de ministere, înjumătăţirea numărului de secretari de stat şi diminuarea drastică a numărului de consilieri de la cabinetele demnitarilor. În paralel, considerăm că este necesară şi o reformă a funcţiei publice, axată pe competenţă. Săptămâna viitoare va avea loc o discuţie privind setul de măsuri care vizează actul de guvernare şi agenda publică . La începutul lunii septembrie ALDE îşi va convoca structurile de conducere pentru a analiza rezultatele guvernării, perspective şi opţiuni", a transmis ALDE, într-un comunicat de presa.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu