Victor Ponta îi joacă pe toți pe degete

Postat la: 12.08.2019 - 10:11

Mă înșel eu? Sau pentru a doua oară Victor Ponta l-a lăsat în ofsaid pe Călin Popescu Tăriceanu? Acesta a încercat o negociere cu Viorica Dăncilă, în favoarea intrării la guvernare a lui Victor Ponta. Dar duminică acesta a făcut nazuri. În direct. Și l-a ridiculizat implicit pe liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a mărit miza în ultima negociere purtată cu doamna Viorica Dăncilă. Cu care se înțelege tot mai greu de când ambii au devenit prezidențiabili. La început, el a solicitat să se renunțe la rectificarea preconizată de premier, împreună cu ministrul Finanțelor, domnul Eugen Teodorovici. Motivând că s-a tăiat de la ministere, unde nu era cazul să se taie și s-a mărit bugetul unor instituții, care nu merită să primească bani suplimentari. Vizând în mod explicit Serviciul Român de Informații. Deși era previzibil că doamna Dăncilă se va ține tare, Tăriceanu și-a crescut pretențiile. În urma pactului încheiat cu Pro România, partid aflat în opoziție, el a solicitat primirea acestuia la putere. Adică la guvernare. În ce condiții?

Călin Popescu Tăriceanu a solicitat o restructurare guvernamentală, care să se facă prin Parlament, pentru a nu se mai ajunge din nou la mâna președintelui, un Guvern cu numai 18 ministere, din care 10 să le primească PSD, 4 ALDE și 4 Pro România. Dar iată că „partenerul" îi pune lui Tăriceanu bețe în roate. În acest scenariu, „partenerul" fiind Pro România. Victor Ponta a ieșit duminică la o televiziune de știri și a declarat că Pro România nu dorește să participe la guvernare. La acest fel de guvernare. La o guvernare care să schimbe doar miniștrii și partenerii, fără a-și propune o reformare profundă a statului. Cu alte cuvinte, pune la rândul său condiții în mod clar inacceptabile pentru PSD. Și chiar și pentru ALDE.

Aici este necesar să deschidem o paranteză. Se știe că revoluțiile sunt uneori de neevitat. Dar înainte de a schimba din temelii un stat, o revoluție aduce grave și uneori iremediabile prejudicii. Inițial, orice revoluție este devastatoare. Pentru că destructurează statul. Păstrând măsura, la fel se întâmplă și dacă ne propunem permanent să reformăm o societate economică și o viață politică. Și, în ultimă instanță, statul. Niciun stat nu rezistă ținându-o puia gaia într-o continuă reformă. Orice stat are nevoie de normalitate. Ceea ce trebuie să se întâmple continuu nu este reforma, ci modernizarea. Adaptarea mereu și mereu la ceea ce este nou. La noi reforma a devenit nu numai un slogan permanent, ci și o obsesie extrem de dăunătoare a unor partide politice. Am închis paranteza, observând că și Ponta se înscrie în acest trend, în care vorbește mereu și mereu de o reformă a statului, pe care dacă voia cu adevărat ar fi avut ocazia să o facă în anii în care a stat la guvernare.

În felul acesta, din nou Victor Ponta a jucat duplicitar. Pentru că este limpede că domnul Călin Popescu Tăriceanu nu s-a apucat de capul lui să-i solicite doamnei Dăncilă intrarea Pro România la guvernare. Sigur că e neobișnuit ca un partid, respectiv ALDE, să aibă o înțelegere cu principala formațiune politică aflată la putere, să participe la împărțirea și la gestionarea puterii și în același timp, fără a-și fi consultat partenerul, să încheie o alianță politică cu un partid aflat în opoziție. Dacă stă prea mult în această situație, ALDE va fi prins într-un șpagat periculos. De aceea, cumva această situație trebuie rezolvată. Fie ALDE aduce la guvernare Pro România, ceea ce nu se poate întâmpla decât dacă Pro România acceptă și dacă acceptă și PSD, fie ALDE iese de la guvernare și trece în opoziție. Având un pact politic cu Pro România, opoziția nu ar putea fi altfel decât activă. Nu pasivă și binevoitoare, gen UDMR. În aceste condiții, interesul lui Tăriceanu și inițiativa lui Tăriceanu sunt de înțeles. Este exclus cu desăvârșire însă ca un o politic experimentat cum este liderul ALDE să fi început acest demers pe lângă doamna Viorica Dăncilă, fără ca Ponta să fi acceptat în mod expres acest proiect și mai mult chiar, fără ca Ponta să-i fi solicitat susținerea noului său partener.

Tocmai în această logică afirm că Ponta este din nou extrem de duplicitar. Și cinic. Dacă ne gândim în ce situație și-a pus partenerul. Iar doamna Dăncilă, chiar dacă ar fi dispusă să accepte de dragul păstrării guvernării și a majorității, nu poate pur și simplu să facă acest lucru atâta timp cât Ponta se joacă de-a alba-neagra.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu