Simona, la (Marele) zid!

Postat la: 03.10.2019 - 08:23

În urmă cu două săptămâni, când ne bucuram cu toții la anunțul revenirii lui Darren Cahill lângă Simona Halep, îmi exprimam totuși îndoiala că reputatul antrenor australian va avea la dispoziție timpul necesar pentru a-i asigura elevei sale vârful de formă la Turneul Campioanelor, care bate la ușă.

Dotat cu premii uriașe, de peste 14 000 000 de dolari, marele turneu - găzduit în premieră de Shenzhen, după ce precedentele cinci ediții s-au desfășurat la Singapore - va consemna a șasea calificare a Simonei Halep în rândul celor mai bune 8 jucătoare ale anului. O super-întrecere, în care premiul învingătoarei va fi de aproape 5 milioane, deci mai mare chiar decât cel de la US Open, Halep fiind de-acum calificată, deocamdată alături de Barthy, Pliskova și Andreescu, dar plutonul se va completa după încheierea China Open. Întrebarea e dacă Simona va fi aptă de joc la Shenzhen, după un sezon de toamnă presărat cu accidentări, ultimele doua petrecute la Wuhan( unde a abandonat în chiar primul tur),respectiv la Beijing, în turul al doilea! Inițial, părea să nu se refacă în timp util pentru a fi prezentă la China Open, dar iat-o acolo, unde și-a sărbătorit împlinirea a 28 de ani chiar pe Marele Zid, alături de echipă și de iubitul ei. Ulterior, însă, a clacat și acolo, acuzând de astă dată probleme la piciorul stâng !

Urându-i și eu tradiționalul "La mulți ani!"și sperând s-o vedem cât mai curând revenită la forma cu care a câștigat anul acesta Wimbledonul, trebuie să-mi mărturisesc îngrijorarea că Simona se află, tot mai vizibil, într-un continuu declin. La suita de accidentări pe care le-a tot acuzat, concluzia nu poate fi alta decât că e șubrezită serios , de unde și abandonurile sau forfait-urile , devenite aproape o obișnuință! Sigur, calendarul WTA este extrem de dur, uzura la care sunt supuși jucătorii e teribilă, la ea contribuind din plin tracasarea călătoriilor, de-a lungul și de-a latul lumii, din oraș în oraș și din hotel în hotel, la care se adaugă stresul propriu-zis al confruntărilor din teren și presiunea tribunelor. E aproape firesc să te lase și nervii, cum ați observat că se întâmplă cu tot mai mulți protagoniști ai turneelor WTA, în care racheta făcută praf de pământ și "meciurile" vocale cu arbitrii de scaun se lasă cu tot mai multe amenzi usturătoare.

Nici Simona Halep nu face excepție de la asemenea momente, deși a lucrat mult la îmbunătățirea mentalului și părea că a și reușit. Nu mai departe însă de duminica trecută, când și-a reluat obiceiul de apostrofare a propriei echipe( care n-ar încuraja-o suficient și nici ...în picioare!?), într-un meci din primul tur, câștigat de ea cu 6-1, 6-1. Noroc că Darren Cahill nu era și el la Beijing, dar semnele nu deloc bune, iar greul abia urmează! N-ar fi exclus, deci, ca, pe fondul durerii de spate și a celei de la picior, ca și al nervozității Simonei, să asistăm la retragerea ei de la Turneul Campioanelor, programat la finele acestei luni. Îmi amintesc că la ediția de anul trecut, de la Singapore, Simona nu s-a putut alinia la start, acuzând tot o accidentare, deși se calificase pentru a cincea oară. Oare va fi așa și acum? Sper din toată inima că nu, deși în istoricul prezenței ei la Turneul Campioanelor, doar în ediția din 2014 a ajuns în finală, în celelalte patru fiind eliminată prematur, încă din faza grupelor.

Și acum, la finalul anului în care, repet, a câștigat Grand Slam-ul de la Wimbledon, Simona Halep ajunge din nou cu spatele la zid, sleită de puteri , nervoasă și urmărită de accidentări. A anunțat deja că va lipsi sîptămâna viitoare de la Moscova,dar ar fi păcat să rateze din nou și turneul de gală al anului! Fusesem convins că decisese să participe la turneele chineze de la Wuhan și Beijing, tocmai pentru că prefațau Shenzhenul. Și, oricum, tocmai declarase că va fi o onoare pentru ea să participe la ediția din acest !

Până în 27 octombrie, când debutează Turneul Campioanelor, teoretic ar mai fi timpul necesar recuperării și refacerii, dar fondul general al Simonei rămâne același, uzura ei fiind ,din păcate, indiscutabilă.Aici aș mai adăuga o frază cu tâlc din urările pe care i le-a transmis Darren Cahill, de ziua ei: "Felicitări pentru un al 28-lea an minunat şi hai să-l facem pe al 29-lea şi mai bun" Așa să fie!

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu