PSD moare dacă nu se reinventează

Postat la: 29.05.2019 - 10:36

Un lucru e cert: dacă nu se reinventează de urgență, PSD moare. Eșecul lamentabil de la alegerile europarlamentare, trecerea puțin spus spectaculoasă a referendumului și condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea au dinamitat la propriu PSD, care nu doar că nu mai este cel mai mare partid al României, ci pare a-și scrie de unul singur epitaful.

Genunea în care se afundă PSD este fără precedent - niciodată, dar niciodată partidul celor trei trandafiri nu a mai trecut prin cumpene așa de mari, nici măcar la începutul tenebroșilor ani '90, când, în pofida climatului pe care l-au generat, FSN și Ion Iliescu n-au stârnit o astfel de ostilitate, de ură socială, fapt care s-a probat la urne, în Duminica Orbului.

Acum însă, PSD se confruntă cu un cu totul alt context. A stârnit o prezență fără precedent la urne și a pierdut alegerile în toate orașele mari, dar și în fiefuri tradiționale, ceea ce doare teribil. Desigur, să nu fim ipocriți - deși Liviu Dragnea este principalul responsabil pentru marile probleme ale PSD, vina este însă una generală (în acest sens, are dreptate Viorica Dăncilă), întrucât fostul președinte nu a acționat deloc de unul singur, iar întregul partid l-a urmat fără mari discuții.

De aceea, PSD trebuie să o rupă definitiv cu "epoca" Dragnea. Mai mult chiar, e nevoit să demonstreze că este o forță și că poate să se reinventeze odată-n plus. Un început este revenirea în prim-planul partidului a liderilor marginalizați Gabriela Firea și Paul Stănescu, cât și asigurările date de Marian Oprișan că PSD a terminat-o cu atacurile la adresa Justiției. Este însă foarte, forte mult de muncă. Să nu uităm că suntem în plin an electoral, așa cum vom fi și la anul, când mizele aflate în joc vor fi și mai covârșitoare.

Simona Man

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu