Pleșoianu a pus tunurile pe Dăncilă

Postat la: 23.08.2019 - 10:05

Liviu Pleșoianu, al doilea om din PSD după numărul de voturi primite în bătălia internă pentru președinție, a pus tunurile în toată regula pe Viorica Dăncilă. Asaltul său o vizează pe ea și întreaga echipă de conducere a partidului. Și este deliberat și bine calculat. Chiar cu o zi înaintea CEx-ului, care pregătește Congresul de sâmbătă. Va reacționa în vreun fel Viorica Dăncilă?

În acest moment, nu există niciun adversar mai motivat și mai articulat al președintelui PSD, nici din interiorul și nici din exeriorul partidului, de talia lui Liviu Pleșoianu. Parlamentarul a candidat pentru cea mai importantă funcție în PSD, fiind învins de Viroica Dăncilă, dar obținând dintre toi ceilați candidați de la mare distanță cel mai mare număr de voturi. Imediat după încheierea scrutinului intern, am afirmat că Liviu Pleșoianu s-a profilat ca un important om politic al PSD și indiscutabil ca o alternativă la conducerea partidului, în situația în care doamna Dăncilă își rupe gâtul. Iar momentul se apropie.

Cu toată susținerea manifestă pe care i-o dau în prezent liberalii și cu toată susținerea ocultă a serviciilor secrete, doamna Viorica Dăncilă, care a decis să candideze și pentru poziția de președinte al României, după ce și-a adjudecat peședinția partidului, riscă să nu intre nici măcar în turul doi. Lăsând deschisă lupta între candidații frontului anti-PSD. În această eventualitate, soarta ei va fi pecetluită. Imediat după alegeri, va pierde atât statutul de președinte PSD, cât și pe cel de premier. Pentru a mă face mai bine înțeles, semnalez că, fără excepție, în trecut toți liderii partidului au fost decapitați după ce au pierdut prezidențialele. Niciunul însă nu a fost eliminat din primul tur. Cum ar putea în aceste condiții să supraviețuiască cu sau fără sprijin ocult doamna Viorica Dăncilă?

Se pune deci în curând cu toată seriozitatea problema succesiunii. Cine îi va lua locul? Răspunsul la această întrebare este cardinal. Întotdeauna în PSD un lider care s-a uzat mai încet sau mai repede a fost înlocuit de un lup tânăr. Lupul tânăr din PSD este Liviu Pleșoianu. Spre deosebire de toți ceilalți, acesta nu are nicun schelet în dulap. Spre deosebire de toți ceilalți care au condus în trecut PSD, el nu poate fi acuzat că este un continuator al ștafetei Partidului Comunist sau partidului-stat. Există, e adevărat, în jurul doamnei Dăncilă, chiar în noua echipă, câteva personalități remarcabile. În mod special se disting din această perspectivă Fifor și Teodorovici. Numai că aceștia au un handicap major. Ei fac parte din echipa care urmează să fie aruncată în aer imediat după alegerile prezidențiale. Când pleacă Dăncilă, pleacă cu echipă cu tot. Este tot o practică îndelung exersată în PSD. Mai există și lideri care s-au retras discret și se încălzesc pe banca de rezervă. Cum este de pildă Olguța Vasilescu. Și chiar Claudiu Manda. Numai că aceștia, prin simplul fapt că au refuzat să ia în piept valul, sunt surclasați de Liviu Pleșoianu, care a ieșit cu îndrăzneală la bătaie.

Liviu Pleșoianu este decis - și a făcut public acest lucru de doi ani - să candideze pentru funcția prezidențială. Și va candida. Îi va înfrunta pe toți ceilalți. Va obține numărul necesar de semnături și cu tot embargoul de înțeles, care va fi instituit de trusturile media, discursul său se va auzi. Și va face valuri. Pentru că Pleșoianu este singurul lider politic din acest moment coerent și consecvent în a susține angajamentul PSD, cunoscut sub sintagma „dreptate până la capăt". Un discurs asemănător nu va avea decât președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dar cu observația că acesta nu vine din rândurile PSD și este mai greu de asumat de către electoratul acestui partid. Discursul politic al lui Pleșoianu o va pune la zid pe Viorica Dăncilă, îl va incomoda pe Tăriceanu, pentru că va atrage electorat care altfel se va duce spre el, și va lovi puternic în candidații frontului anti-PSD.

În aceste zile se consumă un final de etapă. Iar Pleșoianu a simțit cum nu se poate mai bine momentul. Acuzațiile pe care el le lansează, cu trimitere directă la Viorica Dăcilă și la echipa din conducerea partidului care o susține, sunt ireversibile. Viorica Dăncilă este acuzată, prin ultima declarație a lui Pleșoianu, nici mai mult nici mai puțin decât că a devenit o marionetă a Serviciului de Informații Externe. O marionetă jucată pe degete de unul dintre cele mai importante servicii secrete ale țării. Care a mai scos din joben în trecut și alți lideri. Cum ar fi Mircea Geoană și Victor Ponta. Ca să dau pentru moment doar două exemple. Acuzația este foarte gravă. Dacă e așa, atunci din nou temelia așa-zisei democrații din România sare în aer. O țară care nu mai este condusă de cei aleși, ci de cei susținuți de serviciile secrete nu reprezintă altceva decât un stat eșuat. Dacă așa stau lucrurile, dacă Viorica Dăncilă este o marionetă SIE, ce încredere mai pot avea în ea membrii PSD? Alegătorii PSD? Partenerii de dialog social? Înseamnă că, atâta timp cât conduce partidul și Guvernul, ea nu răspunde comenzilor societății, ci poruncilor unui serviciu secret.

Pe măsura gravității acuzațiilor aduse de Pleșoianu, cumva, Viorica Dăncilă trebuie să răspundă. Numai că ea joacă în prezent în colțul terenului. Singurul răspuns posibil i-ar agrava și mai mult situația. Singurul răspuns posibil, dar care ar turna gaz peste foc, este excomunicarea lui Pleșoianu. Cu alte cuvinte, la CEx, doamna Dăncilă sau altcineva ar trebui să propună și să obțină ca acesta să fie dat afară din partid. Efectul însă ar fi un posibil scandal în mini-Congresul PSD de sâmbătă și împingerea în brațele lui Pleșoianu a unei părți semnificative din electoratul PSD. Pleșoianu are de câștigat din orice poziție. Dacă nu pe termen scurt, pe termen lung.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu