Paiul bate Barna

Postat la: 12.11.2019 - 08:51

În campania electorală, ori de câte ori apărea pe micul ecran, Dan Barna ne privea oarecum amenințător, cel puțin, dojenitor, pe sub ochelarii săi de vedere. Din cauza dioptriilor, ochii săi păreau a fi ieșiți din orbite așa cum li se întâmplă deseori oamenilor mult prea exigenți.

Îi mai lipsea doar nuiaua, ca să semene leit cu un pedagog de școală nouă! Mai ales când ni se adresa pe un ton foarte ridicat, vorba aia, ca să ne intre bine în cap spusele dumnealui. Spuse care sunau a directive, din când în când, ca morală și, destul de des, ca avertisment...Uneori, figura domniei sale îmi aduce aminte de unele personaje ale lui Caragiale, care au ca trăsătură comună cu Barna modul în care se uită pe sub ochelari. Adică sever, când arogant, când cu un sictir universal valabil pentru toată lumea, când amenințător în perspectivă. Contra PNL, contra tuturor! Prea sigur pe el, gata să facă tot timpul pe deșteptul, precum cei care se laudă că le știu pe toate și pe toți! La care se adaugă statura degetului său arătător, parcă tot mai amenințător! Ca și discursul său electoral, mult prea scandinav față de structura sufletească a românilor și cu un final de vendetă!

Dovadă că, iată, Barna, eminența cenușie a USR, a pierdut până și disputa directă cu actorul Mircea Diaconu, care a aruncat în luptă doar merele roșii dintr-un film de-al său de succes! Pe acest tronson, românul a ales între adolescentinul Mircea și Robocop! Da, exact. Barna s-a manifestat precum Robocop. Prea sofisticat, nuclear, ermetic, electronic și cu girofar. Cu toată capacitatea lui creatoare, Dan Barna nu a fost în stare să lămurească direct și la obiect, pentru opinia publică, povestea cu dosarul care l-a tras în jos. În loc să explice sau să se revolte în cazul unei "făcături", a găsit de cuviință să se răstească la ziariști!

Eroare. Nici acum, la ora unui bilanț cu mult sub așteptări, Dan Barna nu dă semne că a înțeles ceva din morala finală a alegerilor prezidențiale! Credeam că are ce are cu alegătorii care nu merită prea multă atenție din partea sa, dar văd că se comportă la fel și cu colegii săi de partid! Mai ales cu cei care au avut curajul să-i ceară demisia din fruntea USR! Domnul Barna, ca și cum partidul ar face parte din recuzita sa personală, refuză să demisioneze! Deși ar fi trebuit să comită un asemenea gest imediat după ce dosarul său a ajuns în presă!

Ar fi fost un gest corespunzător pentru un domn candidat care face deseori trimiteri la moralitate sub toate aspectele ei...Din cauza prestației lamentabile a domnului Barna, USR e în cădere liberă. Dacă circul continuă, s-ar putea ca noul scandal să pericliteze serios poziția USR la Constanța, unde mai marii partidului își fac mari calcule. În căutarea disperată a unui țap ispășitor, unii încearcă să dea vina pe cei care, zic dumnealor, au conceput o canpanie electorală ineficientă. Aiurea. Poți să faci mama campaniilor electorale și pe Barna tot nu poți să-l scoți de sub tutela mentală a ochelerilor săi de vedere! Chiar dacă l-au trădat! Dacă USR pică, Decebal Făgădău se ridică! Parafrazând un vechi proverb, "Paiul bate Barna"!

Lucian Cristea

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu