Opoziția s-a încăierat pentru Primăria Capitalei. Va merge PNL pe mâna lui Nicușor Dan?

Postat la: 05.06.2019 - 18:03

După o victorie semnificativă la europarlamentare (triplată de trecerea cu brio a referendumului pentru Justiției), iată că USR, Plus și PNL se încaieră cu viteza luminii pentru Primăria Capitalei.

Ex-ministrul Vlad Voiculescu (Plus) și Roxana Wring (USR), care conduc organizațiile din București ale celor două formațiuni, vor intra în competiția internă pentru desemnarea unui candidat comun al Alianței pentru Primăria Capitalei. Lor li se adaugă liberalul Ciprian Ciucu, consilier general al PNL, care și-a anunțat, de asemenea, intrarea în competiția internă pentru o nominalizare similară - este primul panelist care a făcut un astfel de anunț.

Fiindcă e conștient că nu deține susținerea USR-Plus, Nicușor Dan și-a anunțat candidatura primul, la mijlocul săptămânii trecute, specificând că dorește atât sprijinul tandemului Barna-Cioloș, cât și pe cel al lui Ludovic Orban. Firește, nu a primit niciun răspuns în acest sens - e mult, mult prea devreme, iar partidele au aspiranți de producție proprie.

După scorul foarte bun de la europarlamentare (accentuat în spațiul citadin), liderii USR sunt convinși că vor putea câștiga primării de mari orașe într-un singur tur. Această credință îi face să-i dea cu flit lui Nicușor Dan - fie vorba între noi, dacă n-ar fi existat Dan, acum nimeni n-ar mai fi vorbit despre USR.
Însă, strategic vorbind, PNL nu își permite lejeritatea Alianței USR-Plus. În București, PNL s-a situat abia pe a treia poziție, iar scorurile izbutite în mediul urban sunt departe de așteptările conducerii liberale.

În această ordine de idei, nu este deloc exclus ca Ludovic Orban să-i facă o ofertă lui Nicușor Dan, în vederea susținerii candidaturii sale din partea PNL, ceea ce, fiți convinși, nu ar fi deloc o propunere pripită.

Astfel, PNL ar beneficia de un candidat pur-sânge pentru București (care încă trezește enorme simpatii în USR) și, nu în ultimul rând, ar pune Alianța USR-Plus în fața faptului împlinit, silind-o fie să accepte aceeași candidatură, fie să își regândească în totalitate strategiile.

Simona Man

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu