Fuse și se duse!

Postat la: 04.08.2020 - 13:05

Aș minți dacă aș spune că nu-mi pare rău pentru Craiova, după derby-ul pierdut luni seară în Bănie, în care s-a jucat "cu titlul pe masă"! Și n-ar fi cinstit să nu recunosc că băieții lui Dan Petrescu au fost net superiori, chiar și fără el pe bancă.

În minutul 10 însă, când Nistor a deschis scorul, cu un șut absolut senzațional, am crezut că oltenii au tot dreptul să spere în cucerirea titlului de campioni. Iar la acel eurogol, am simțit că Nistor - cel ținut acum vreo doi ani pe banca de rezerve a clujenilor - s-a răzbunat pe antrenorul de atunci, nimeni altul decât Dan Petrescu! Dar cum cine râde la urmă râde mai bine, deși aflat încă în izolare, după diagnosticarea cu Covid-19, Bursucul și-a putut dirija și savura de la distanță cucerirea celui de-al treilea titlu cu CFR Cluj, la un scor (3-1) care nu mai lasă loc de îndoieli sau comentarii.

Experiența și valoarea superioară a lotului din Gruia și-au spus cuvântul, n-a mai contat nici că Ovidiu Hațegan le-a refuzat clujenilor un penalty clar (la Omrani), astfel că titlul se duce din nou pe malul Someșului, de unde vocea lui Nelu Varga s-a auzit, nervoasă: „Alții au încercat să câștige titlul pe după mese. Eu am făcut totul din inimă, nu am făcut-o niciodată pentru bani sau faimă. Sunt un om fericit. Îmi iubesc echipa, antrenorii, staff-ul. Dar tot timpul am jucat corect. Este o seară importantă pentru noi și am demonstrat că nu facem jocuri de culise cum fac alții. Vă mulțumesc tuturor! Și celor care au crezut în noi, și celor care n-au crezut." Trimitere, evident, la craioveni, deși finanțatorul clujenilor ar trebui să recunoască măcar ajutorul primit de la Gigi Becali, care n-a uitat să le plătească oltenilor polița de acum doi ani, jucând cu tineretul derby-ul de la București cu ceferiștii și ținând anume pe bancă tripleta de forță a FCSB-ului, Man-Coman-Tănase!

CFR Cluj își reconfirmă, indiscutabil, valoarea și constanța, câștigând dreptul de a fi cap de serie în turul I al preliminariilor UEFA Champions League. Satisfacția va fi estompată însă de câteva plecări deja anunțate, începând cu cea a formidabilului portar Arlauskis și ajungând probabil la Dan Petrescu, cel care şi-a ascuns în spatele convalescenței supărarea privind felul în care conducerea clubului n-a știut să-şi onoreze la timp obligațiile față de jucători. S-a zvonit chiar că Nelu Varga le-ar fi spus unor fotbaliști că vrea să renunțe la serviciile vulcanicului tehnician, ceea ce, dacă se confirmă, va conduce la zicerea "gând la gând cu bucurie"! Dar, cum contractul Bursucului are o clauză de reziliere de vreo două milioane de euro, iată-l pe finanțatorul clujean declarându-şi sus și tare iubirea față de echipă și... de antrenori. Oricum, nu cred că Nicolae Stanciu va putea fi adus de la Praga și mi se pare o aiureală posibila venire a răsuflatului Balotelli de la Brescia, un fost golgheter ajuns în prag de 30 de ani, la serviciile căruia echipa italiană - proaspăt retrogradată - a renunțat încă din primăvară , cerind pe el 400.000 de euro!

Câteva cuvinte, totuși, și despre Universitatea Craiova, vicecampioana României, care a trebuit să plece steagul în fața unei adversare superioare, adevăr recunoscut cu fair-play atât de antrenorul Cristiano Bergodi, cât și de orgoliosul Florin Cârțu. Acesta a spus scurt și fără echivoc: "Au fost mai buni decât noi!" Îmi place totuşi să cred că prezenţa oltenilor în lupta directă pentru titlul de campioni este doar primul pas spre întoarcerea Craiovei la tradițiile aproape uitate, semnalul cel mai încurajator fiind căldura cu care faimoasa galerie din Bănie și-a aplaudat favoriții după ratarea titlului. Prea mult nici n-a lipsit să-şi împlinească visul, de altfel, sau cum ar spune Sucă al lui Nea Mărin: fuse și se duse!

P.S. După rușinosul 0-3 încasat acasă de Viitorul, în fața sibienilor de sub comanda Prodancelor, Gică Hagi a demisionat din funcția de antrenor al constănțenilor.Rămâne ca patronul clubului, care este el însuși, să ia act de această decizie!

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu