Decența liberală și dictatura pisoiașilor mișei

Postat la: 05.12.2019 - 10:18

Am apreciat decența cu care Klaus Iohannis a marcat victoria sa la alegerile prezidențiale. Nici nu este de mirare. Nu cred că și-l imaginează cineva pe președintele Iohannis tăvălindu-se pe jos într-o autogară duminică seară! Educația germană este mai puternică decât manifestările de periferie ale unor așa-ziși patrioți. Unii ar fi vrut ca domnia sa să se urce pe o scenă și să își pună, la unison cu doamna Dăncilă, poalele în cap!

După care să tragă în văzul lumii câteva halbe de bere pe gât și să strige, în ciuda adversarilor trântiți la pământ, "Olarioooo". Băsescu s-a dat în stambă! Nu cu bere, ci cu șampanie scumpă într-o perioadă în care românii nu aveau ce pune pe felia de pâine! Iohannis s-a comportat impecabil. Ca și întreaga echipă a PNL, care s-a manifestat și ea tot în condiții de... austeritate. Nu-i poți lua învingătorului dreptul lui de a se bucura. Depinde de el cum o face, cum se comportă, cum se manifestă... Dacă se dă cu fundul de pământ, dacă face tumbe ca o maimuță turbată și, mai ales, dacă amenință! În anii puterii pesediste, am asistat de multe ori la astfel de manifestări. Inclusiv la miștouri ieftine...

Era unul de la PD care făcea afaceri cu marmură. Ce era la gura lui! Omul lui Băsescu. De la el învățase cum să-și batjocorească adversarii politici. De regulă, în astfel de dispute ieftine, tonul îl dau învingătorii, care abia așteaptă să ia totul în zeflemea! De aici până la vendetă și plata unor polițe nu mai este decât un singur pas. Repet, tonul îl dau învingătorii. Și la vulgarități sau conflicte care ar putea aprinde spiritele. De data aceasta, remarc faptul că nu am asistat la astfel de scene. Nu numai la nivelul președinției, cum se întâmpla pe vremea bășcăliosului Băsescu Traian, plin de el că i-a ciuruit pe toți, dar nu ne spunea cum...E bine că funcționează simțul realității. Chiar domnul Băsescu în persoană a revenit cu picioarele pe pământ și se manifestă, cum zicea domnia sa?, ca un pisicuț!

Un pisicuț. După Victor Ponta, noul pisicuț. Pisicuțul băscian față în față cu decența lui Iohannis! Sunt curios căt o să reziste Băsescu să stea departe de năravul lui din fire care nu are lecuire! Ca la război la război! Sigur, admit că noțiunea de război este poate exagerată, dar nici cea de pace nu se potrivește. Nu poți sta liniștit când grijile nu îți dau pace... Mă refer la problemele prioritare trecute pe agenda noului Guvern, la angajamentele luate etc. Și, nu în ultimul rând, la consultările președintelui cu celelalte partide, consultări care, dacă ținem cont de starea de nervozitate a unor lideri de la USR, nu se anunță a fi prea productive...

Nici cu PSD nu va fi ușor de acum încolo, cum bine zicea președintele reales. Cunoscută fiind îndemânarea pesediștilor de a poza în pisoiași blânzi și neprihăniți, dar gata oricând să zgârie rău...Cât timp vor sta pe lângă gardurile de la Cotroceni, cu siguranță, pisoiașii pesediști nu vor pierde ocazia să mai bage câte o strâmbă pe ici, pe colo, prin părțile esențiale... Uneori, și victoriile sunt înșelătoare. Te îndeamnă la răsfăț. Dar cel mai periculos este dormitul pe o ureche. Aia de elefant, fie pomenită, că tot se apropie vertiginos alegerile locale...Nici nu s-au încheiat bine alegerile prezidențiale și, gata, se anunță o nouă bătălie! Chiar dacă alegerile prezidențiale au acaparat totul pentru ca programul electoral să se deruleze întocmai și la timp, chestiunile privind alegerile locale și parlamentare nu au fost abandonate sau neglijate. Văd cum se zbârlește pe ei blana pisoiașilor mișei!

Lucian Cristea

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu