Cum se numește copacul care face struți?

Postat la: 08.07.2020 - 08:43

Ce este gluga de coceni și ce vrea ea de la înalta societate? Care este contribuția ei la definirea științifică a profesionalismului deșănțat? De ce unii sunt pensionați printr-un șut în cur, știut fiind faptul că șutul nu mai reprezintă vectorul care impulsiona pasul înainte? Pe ce criterii sunt promovați cei cu glugă în Poliție? De ce polițiștii constănțeni nu sunt și ei dotați cu glugi ca la Brăila? Câți struți poate lua ministrul de Interne de unul singur în brațe? Pe ce criterii a fost promovată struțo-cămila în ministerul pe care îl conduce? De ce cei fără glugă au fost repartizați în grupa "țapi ispășitori"?

Ce turnură! Nu se cade să cobori un polițist profesionist la rangul jignitor de "țap ispășitor"! De atâta nedreptate, îți vine să behăi de unul singur! Care este legătura sentimentală dintre Brăila și gluga de coceni, folosită și astăzi ca adăpost de cei care păzesc bostanele? E un fel de-a spune, pentru că, de fapt, frica este cea care păzește pepenii! Se citește pe fețele indisciplinaților frica declanșată de vestea că Dancu s-ar putea întoarce! După cum l-a zugrăvit liderul de sindicat Coarnă, "omul negru"! Căruia i se reproșează stilul de lucru dictatorial și refuzul de a urma indicațiile lui Coarnă!

"Cât am fost șef la IPJ Constanța, Coarnă m-a tocat zi de zi!" spune Dancu. Între "stilul de lucru dictatorial" și "tocatul zilnic" nu este nici o diferență! Pentru care motiv s-a aflat Dancu în atenția lui Coarnă și ce polițe avea acesta să-i plătească? Dar tot răul i s-a tras de la secretarul de stat Despescu! Și de ce Coarnă nu a raportat că Dancu este pericolul public nr. 1! Domnul Coarnă, cunoscut lider de sindicat, imparțial cum îl știm, nu se sfiește să strige că "Gluga" din fruntea IPJ Constanța este un mare profesionist! Și mi-o spune, ca să îmi facă în necaz, de câteva ori răspicat la telefon: "Glugă, profesionist adevărat"!

O fi, nu zic NU, dar nu este momentul cel mai potrivit cu putință pentru aruncarea lui Glugă în sus... Sorin Strutinsky, condamnat la ani grei de închisoare, este de negăsit! Cel puțin, la ora la care scriu aceste rânduri. Îmi aduc aminte de o scenetă umoristică de-a dreptul fabuloasă.Un copil întreabă: "Tată, cum se numește copacul care face ciori?" Îl întreb și eu pe domnul Glugă: "Cum se numește copacul care face struți?" Precizare. Și îi face pierduți!

Dacă struțul Strutinsky a părăsit țara, cum se comentează de câteva zile încoace, înseamnă că seria evadărilor ca prin brânză continuă! O să-mi spună Glugă că nu e treaba lui starea evadaților! E posibil ca un profesionist de talia lui Glugă să plimbe hârtiile în timp ce Strutinsky să fi ajuns deja într-o țară străină?

Dacă pentru doi pași ratați de horă ești tratat ca un infractor, mă întreb care este sancțiunea supremă în condițiile în care îți scapă de sub nas un personaj atât de căutat și de mediatizat! Care, până deunăzi, trecea pe sub ferestrele IPJ Constanța și ar fi putut să-i tragă un bobârnac lui Glugă! A tras unul colectiv! Și ce să mai comentez despre arhiaglomeratele "hore" de la Vama Veche, unde polițiștii erau depășiți de situație...Toți ca struții, cu capul în nisip...

Atenție, un condamnat definitiv pe care ar fi trebuit să îl supraveghezi până ajungea în penitenciar! Cine? Nu se știe cine! De câte ori se petrece ceva grav, toți o tulesc din fața răspunderii! Pe scurt, adoptă tactica struțului! Cu atât mai mult cu cât, se știe, infractorii noștri reușesc cu destul de multă ușurință să evadeze din țară!

Deci, trebuiau luate măsuri suplimentare! Și un studiu aprofundat pe tema "Cum se numește copacul care face struți?" A fost o vreme când gluga de coceni se visa mantaua de ploaie a unui important demnitar. Dar, de când nu mai plouă, nici babele nu se mai ouă! Strofă nouă. A existat o perioadă istorică marcată de o inflație a mantalelor, ceea ce a făcut să-i scadă foarte mult valoarea. Până și un ditamai amiralul s-a lepădat de mantaua sa, optând pentru pieptarul de politician!

Înainte, pe durata determinată a dezvoltării agriculturii socialiste, oamenii muncii primeau, cu titlul de locuință socială, repartiție pentru o glugă cu coceni. Cei care activau la munca câmpului se adăposteau, în caz de furtună, sub o glugă de coceni...Multe și diverse sunt funcțiile ei! Și, totuși, cum se numește copacul care face struți?

Lucian Cristea

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu