Când ALDE iese de la guvernare

Postat la: 29.07.2019 - 12:44

Coaliția dă în clocot. E gata să explodeze. Mă întreb dacă nu care cumva oribila crimă la Caracal, transformată într-un veritabil efect Colectiv 2 pe fondul disputelor prvind rectificarea bugetară, nu este chiar fitilul care detonează relația PSD - ALDE. Sunt cam multe coincidențe la mijloc. Și o mână nevăzută, extrem de perversă și de dibace. Și dacă se rupe coaliția, când se rupe?

Aparent, scandalul în plină desfășurare azi vizeaza strict rectificarea bugetară. O rectificare în plus, conform intențiilor lui Eugen Teodorovici, în calitate de ministru al Finanțelor, și Vioricăi Dăncilă, în calitate de premier, pentru instituțiile de forță. STS, SRI și SIE urmând să primească un cadou de nu mai puțin de o jumătate de miliard. Că de, vine campania la prezidențiale. Iar doamna Dăncilă ar dori să se reîmprietenească cu serviciile. Iar Călin Popescu Tăriceanu a sărit în sus ca ars. Precizând că nu exclude ieșirea de la guvernare. Un semnal extrem de puternic. Se pregătește oare să-și strângă bagajele?

Asistăm, pentru prima dată în istoria recentă a României, la construcția unui partid politic puternic, conceput în laboratoarele oculte de către un fost șef de serviciu secret. Toți cei cei care au condus asemenea instituții de forță s-au implicat în politică. Unii chiar au făcut partide. Un exemplu în acest sens e cazul lui Virgil Măgureanu. Numai că doar acum, în premieră absolută, un partid politic care poartă ADN-ul unui șef de serviciu secret, a ajuns să dețină o forță politică puternică în plină ascensiune. Aparent un partid neomarxist, fără să se revendice din această familie, dar împrumutându-i pe gratis întreaga ideologie, Uniunea Salvați România este cap-coadă creația lui Florian Coldea. Acești oameni nu vin din stradă, așa cum ne informează mereu. Ei nu au reprezentat vocea societății civile alarmate de situația critică a României și determinată, după modelul Alianței Civice, să se dea de trei ori peste cap și să se facă partid pentru a schimba în bine cursul României. Nicidecum. USR easte creația de succes, și e important ca toată lumea să înțeleagă acest lucru, a generalului Florian Coldea. Proiectul s-a conturat și a început să fie implementat cât timp acesta mai era oficial la butoanele SRI. Apoi treaba a continuat. Fără ca Eduard Hellvig, directorul SRI, să-i dea peste degete. Și a fost un proiect de succes. În prezent, USR a reușit să capaciteze de partea sa un sfert din electoratul României și este în plină creștere pentru că poate repeta răspicat și la infinit că până acum nu a fost niciodată la putere și, prin urmare, nu este responsabil de incapacitea dovedită a statului de a face față unor provocări. Iar dacă cineva ridică dintr-o sprânceană și îl arată cu degetul pe Dacian Cioloș, care a fost un an premier, cu atât mai bine. Cioloș e din afara partidului, e doar un aliat numai bun să scoată castanele din foc cu mâna lui.

Și care sunt acele castane care trebuie scoase din foc? Păi avem un caz numai bun, servit pe tavă. Crima de la Caracal. O situație în care se acumulează informații peste informații, în care sunt mulți dispuși să apese butonul de panică, în frunte cu analistul Cumpanașu, o altă creație a sistemului, și care a degenerat deja, cum am anunțat încă de ieri, într-un efect devastator Colectiv 2. O uriașă emoție colectivă care, atent canalizată și bine alimentată de personaje pricepute în diversiuni de acest fel, creează un sentiment de panică în masă în sensul că statul este incapabil să fucționeze așa cum trebuie. Pe fondul acestul sentiment, care are o mare viteză de generalizare, USR își pulverizează toți rivalii politici pentru că, nu-i așa, el neconducând niciodată statul, e singurul partid care nu poate fi arătat cu degetul. E partidul speranță. Florian Coldea câștigă în mod accelerat puncte după puncte.

Iar momentul psihologic este excepțional ales. Pentru că coaliția PSD-ALDE este fracturată la vedere. Nu poate exista prea multă armonie în această coaliție atâta timp cât președinții ambelor partide s-au înscris în cursa prezidențială și devin, vrând nevrând, rivali. În plus, cele două partide aflate la guvernare sunt supuse în prezent unei presiuni uriașe rezultate din culpabilitatea pentru neputința dovedită de instituțiile statului în operațiunea Caracal. Iar instituțiile statului sunt luate la grămadă. În epicentrul acestei uriașe emoții colective, puțini sunt cei care mai observă faptul că nici STS, nici procurorii și nici judecătorii care aveau calitatea de a interveni și de a preveni tragedia de la Caracal nu sunt subordonați în niciun fel Guvernului. Aceste instituții reprezintă un stat paralel care, în această speță, a acționat ca un stat suveran. Mânuit cu foarte multă dexteritate de Florian Coldea și vociferând prin goarna USR, dar și prin intermediul unui număr apreciabil de analiști stipendiați, în trecut și prezent, de același Florian Coldea.

Pe acest fond intervine rectificarea bugetară care poate fi scânteia care aruncă în aer dinamita adunată în inima coaliției de guvernare. În mod straniu, Eugen Teodorovici și, evident, Viorica Dăncilă au decis ca serviciile secrete, inclusiv STS sa primească fonduri suplimentare. Încă o creștere a bugetelor supraponderale a serviciilor secrete și mă refer aici în special la SRI și STS, pentru că sub acest aspect SIE este de foarte mulți ani o instituție vitregită. Și culmea e că STS primește fonduri suplimentare, probabil sub formă de premiu pentru că s-a dovedit incapabil să localizeze apelul disperat al fetei care urma să fie ucisă.

Provocarea parcă a fost pusă cu mâna. Și firește Călin Popescu Tăriceanu a sărit calul, un excepțional motiv pentru a rupe coaliția. Pentru a scoate ALDE de la guvernare. În încercarea de a dobândi un plus de credibilitate în Opoziție.

Dar ce se întamplă dacă ALDE rupe coaliția? Cum supraviețuiește PSD fără majoritate? Îi face perfuzii președintele Klaus Iohannis? Întrucâtva, da. Pentru că se vede cu ochiul liber că nu a înțeles nimic din procesele care se petrec chiar sub nasul lui. Dacă Guvernul sare in aer, beneficiar nu va fi el, ci Dan Barna. Din perspectiva cursei prezidențiale. Si nu PNL va avea de câștigat, ci USR. Din perspectiva competiției politice. Ar fi încă o operațiune bilă-mantă-bilă din perspectiva lui Florian Coldea.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu