Azi poate fi ziua „Z" nu doar pentru Liviu Dragnea

Postat la: 20.05.2019 - 10:05

Oricât de spectaculoasă ar fi eventuala aducere în țară a lui Radu Mazăre în vederea încarcerării, aceasta nu poate eclipsa alte evenimentele juridice care ar putea fi produse de către Curtea Constituțională și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Este lesne de observat faptul că oricare dintre posibilele evenimente juridice așteptate azi, la 29 de ani de la votul masiv dat în „duminica orbului" în favoarea lui Ion Iliescu care a obținut peste 85% din voturi, în detrimentul marilor oameni politici Radu Câmpeanu și Ion Rațiu, poate influența viitorul parcurs, nu doar al lui Liviu Dragnea, dar și al României.

Azi, Curtea Constituțională ar putea pronunța decizia referitoare la sesizarea formulată de Florin Iordache în privința nelegalei compuneri a Completurilor de 3 Judecători de la Î.C.C.J., pe motiv că acestea nu au fost complete specializate care să corespundă exigențelor impuse de art. 29 din Legea nr. 78/2000.

De parcă ziua de azi nu ar fi suficient de încărcată de evenimente juridice, tot azi, C.C.R. ar putea să se pronunțe și în ceea ce privește sesizarea formulată de către P.N.L. referitoare la prevederile Regulamentului Camerei Deputaților privind delegarea atribuțiilor Președintelui către Vicepreședinți, Regulament invocat de către Florin Iordache la momentul sesizării C.C.R..

Evident, în eventualitatea în care sesizarea P.N.L. ar fi admisă, sesizarea referitoare la nelegala compunere a Completurilor de 3 Judecători de la Î.C.C..J. ar rămâne fără obiect.

Tot azi, Î.C.C.J. ar putea rămâne „în pronunțare" în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat de către instanța de fond la o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare cu executare.

Observând cu decență și imparțialitate, atât ceea ce s-a întâmplat la termenele precedente, cât și ceea ce s-ar putea întâmpla azi la termenele de la C.C.R. și Î.C.C.J., pot fi făcute următoarele observații :

- o eventuală nouă amânare azi la Î.C.C.J. îi poate aduce liniștea lui Liviu Dragnea din perspectiva răspunderii penale, dacă ar interveni prescripția răspunderii penale ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor aduse Codului Penal, dar îi poate frânge visul de a fi candidatul P.S.D. la alegerile prezidențiale care vor avea loc la sfârșitul acestui an.
Știut fiind faptul că una dintre membrele completului de judecată s-ar putea pensiona începând cu luna iunie a acestui an, este evident faptul că o eventuală amânare azi ar putea genera reluarea procesului din faza apelului pentru ca noul membru al completului de judecată să asiste nemijlocit la administrarea tuturor probelor, fapt care i-ar da lui Liviu Dragnea răgazul necesar până la intrarea în vigoare a modificărilor Codului Penal.

- o eventuală „rămânere în pronunțare" azi de către Î.C.C.J. ar putea crea un suspans greu de suportat/gestionat în special de către Liviu Dragnea deoarece, în eventualitatea în care Instanța Supremă ar respinge apelul acestuia, exact în ziua pronunțării deciziei, Liviu Dragnea ar trebui să fie încarcerat în vederea executării pedepsei.

Dacă decizia pronunțată de către Î.C.C.J. i-ar fi favorabilă lui Liviu Dragnea, acesta ar răsufla ușurat și ar avea calea deschisă spre toate visele de preamărire pe care le are.

- o eventuală respingere a sesizării P.N.L., dublată de o eventuală admitere a sesizării formulate de Florin Iordache ar arunca pur și simplu în aer partea din societatea civilă care este convinsă de faptul că C.C.R. ar fi pronunțat deciziile cu dedicație specială pentru liderul P.S.D..

- o nouă posibilă amânare a C.C.R. în privința sesizării nelegalei compuneri a Completurilor de 3 Judecători de la Î.C.C.J. ar prelungi suspansul și ar întinde și mai mult nervii celor care urmăresc cu patimă traiectoria liderului P.S.D..

În eventualitatea în care ziua de azi ar aduce, chiar și în viitorul apropiat (în cazul rămânerii în pronunțare a Î.C.C.J.) pronunțările mult așteptate, acestea pot influența, în bine sau în rău parcursul, nu doar al lui Liviu Dragnea, dar și al României.

Interesant este faptul că suntem într-un nou moment crucial pentru parcursul viitor al țării, exact la 29 de ani de când, în „duminica orbului", cei care proclamând că nu-și vând țara i-au amânat dezvoltarea și parcursul european cu mai bine de un sfert de veac ...

Florin Constantin Durgheu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu