Rodica Cozma a „marcat” din „offside”

Tudor Chiuariu, achitat de un judecător incompatibil

Postat la: 04.12.2012 20:04

Doarul „Poşta Română”, în care a fost achitat fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu (foto, stânga), a fost judecat de un judecător incompatibil  Judecătoarea Rodica Cozma se afla în stare de incompatibilitate în momentul în care s-a pronunţat în cauză • Incompatibilitatea a decurs de la apărătorul lui Chiuariu, avocatul Marian Nazat, apărător al fostului judecător Anton Pandrea (foto, dreapta) • Pandrea este urmărit penal de DNA în dosarul judecătoarei Gabriela Bîrsan şi este apărat de Marian Nazat  Între Anton Pandrea şi Rodica Cozma există, de mulţi ani, o relaţie extrem de apropiată  Notorietatea acestei relaţii ar fi trebuit să o determine pe judecătoarea Cozma să se abţină  Chiuariu a fost unicul inculpat achitat în acest dosar

Judecătoarea Rodica Cozma, unul dintre judecătorii completului de trei de la instanţa supremă care a decis achitarea fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, a fost în stare de incompatibilitate. Chiuariu şi fostul judecător Pandrea au acelaşi avocat, Marian Nazat. Relaţia neprincipială dintre Pandrea şi Rodica Cozma este de notorietate nu numai la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi în restul instanţelor bucureştene. Ca atare, Rodica Cozma ar fi trebuit să se abţină de la judecarea acestui dosar. Sentinţa în dosarul „Poşta Română” ar putea fi întoarsă la completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

Pe de altă parte, achitarea lui Chiuariu a fost realizată ca urmare a deciziei a doi dintre cei trei judecători din complet - Iulian Dragomir, un judecător apropiat de fostul său şef, Anton Pandrea, şi Rodica Cozma. Cel de-al treilea judecător din acest dosar, Francisca Vasile, promovată de curând de la Curtea de Apel Bucureşti, a făcut opinie separată, susţinând că inclusiv fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu ar fi trebuit condamnat.

Judecătorul-cheie din dosarul „Poşta Română”

Rodica Cozma a făcut parte din completul care a decis achitarea fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, în dosarul „Poşta Română”. Ceilalţi doi judecători au fost Iulian Dragomir, judecătorul „cu naşul în suflet” şi un apropiat al fostului şef al Secţiei Penale a ÎCCJ, Anton Pandrea, şi Francisca Vasile. Aceasta din urmă a fost şi singura care a votat pentru condamnarea lui Chiuariu.

Chiar dacă opiniile lui Dragomir și Vasile au fost opuse, cei doi și-au exprimat punctele de vedere, în mod obiectiv, din postura de judecători compatibili. Iar cum aceștia nu au reușit să incline balanța, tocmai pentru că s-au pronunțat în contradicție unul față de celălalt, și nu la unison, judecătorul-cheie în acest dosar, care putea schimba singur decizia în acest caz, a devenit tocmai Rodica Cozma.

Unicul inculpat achitat din acest dosar a fost, de altfel, Tudor Chiuariu, ceilalți, inclusiv un alt fost ministru al Justiției - Szolt Nagy, fiind condamnaţi. Una dintre raţiunile care au stat, se pare, la achitarea lui Chiuariu a fost legată de faptul că Hotărârea de Guvern prin care a fost schimbat regimul juridic al imobilului adus în discuţie în dosar a rămas în vigoare pe tot timpul judecării cauzei. Cu toate acestea, prin sentinţa dată de completul de trei judecători s-a dispus restabilirea situaţiei anterioare cu privire la regimul juridic al clădirii, cu alte cuvinte, instanţa a considerat că acesta a fost schimbat cel puţin nejustificat.

Legătura Cozma-Pandrea-Nazat

Judecătoarea Rodica Cozma, de la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, are o relaţie apropiată, de ani de zile, cu fostul şef al acestei Secţii, fostul judecător Anton Pandrea. Relaţia este una de notorietate şi nu a fost negată de niciunul dintre cei doi, de ani de zile, ba din contră. După pensionare, judecătorul Anton Pandrea a fost pus sub acuzare de DNA în dosarul colegei sale de la Secţia de Contencios Administrativ a ÎCCJ, Gabriela Bîrsan. Pandrea a fost acuzat că a informat-o pe judecătoare despre mandatul de interceptare care fusese emis pe numele său chiar de judecătorul Iulian Dragomir. Avocatul fostului judecător în faţa anchetatorilor de la DNA este chiar Marian Nazat, fost procuror şi avocat al lui Tudor Chiuariu. Dată fiind relaţia extrem de apropiată dintre Pandrea şi Rodica Cozma, dar şi pentru faptul că Pandrea este asistat la DNA de avocatul lui Chiuariu, nu este exclus ca judecătoarea să fi participat, alături de fostul său şef, la discuţiile privind pregătirea apărării, cu avocatul Marian Nazat.

Incompatibilitate ignorată la ÎCCJ

În Codul de procedură penală, la capitolul incompatibilităţi, se menţionează că este incompatibil să judece o cauză judecătorul cu privire la care „există împrejurări din care rezultă că este interesat sub orice formă, el, soţul sau vreo rudă apropiată”. Este limpede că, fiind în relaţii apropiate cu fostul judecător Pandrea, Rodica Cozma ar fi trebuit să aibă în vedere acest articol din C.p.p. şi să se abţină de la soluţionarea dosarului.

Chiar dacă, în mod obiectiv, judecătoarea ar fi putut să îşi menţină imparţialitatea, este important de spus că aparenţa de imparţialitate a fost încălcată în acest caz, ceea ce a dus la încălcarea dreptului la un proces echitabil, aşa cum a fost el prevăzut de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Dacă însă ar fi făcut cerere de abţinere, judecătoarea ar fi trebuit să explice de ce anume consideră că nu poate fi imparţială şi obiectivă.

Fostul judecător Anton Pandrea, cel care s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu la cafea, unde a garantat pentru numirea în funcţie a actualului şef al ÎCCJ, judecătoarea Livia Stanciu, a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru că, prin intermediul unei alte judecătoare, Corina Corbu, ar fi anunţat-o pe judecătoarea Gabriela Bîrsan de faptul că telefoanele sale sunt interceptate. Gabriela Bîrsan, la rându-i, este la un pas de a fi trimisă în judecată de procurorii DNA, fiind acuzată că ar fi primit mai multe bunuri de la prietena sa, avocata Claudia Silinescu Gherbovan, în schimbul soluţionării favorabile a dosarelor omului de afaceri Gabriel Chiriac.

Voichița Rășcanu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu