Dosar penal după ce PSD Iaşi a modernizat fără autorizaţie fostul sediu al Partidului Comunist

Postat la: 14.02.2018 17:08

Dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, având numărul 1874/P/2018. Procurorii ieşeni au conexat două sesizări, una dintre ele remisă pe 6 februarie de către Serviciul Control Urbanism şi Afişaz Stradal din cadrul Poliţiei Locale.

Sesizarea viza „efectuarea fără autorizaţie de construire a unor lucrări asupra monumentului istoric Administraţia Finanţelor Publice Locale şi sedii partide din mun. Iaşi, bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 13-15, jud. Iaşi. E vorba de sediul în care, cu chirie, activează filiala judeţeană a PSD".

„La data de 07.02.2018 a fost începută în cauză urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de executare fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute de lege, prev. de art. 24 lit. a din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu modificările şi completările ulterioare", a precizat Monica Palaghia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Anchetatorii ieşeni au conexat dosarului şi o altă sesizare, venită de la DNA Iaşi pe 12 februarie şi care fusese formulată de către Primăria Municipiului Iaşi - Direcţia Exploatare Patrimoniu.

Clădirea în care funcţionează PSD Iaşi este inclusă în categoria monumentelor istorice de categoria B, fiind necesară, pentru orice intervenţie, aviz de la instituţiile de specialitate. Reprezentanţii PSD au început acum câteva săptâmâni renovarea fără a deţine acel document. În trecut, sediul a deservit inclusiv Partidului Comunist Român din regiune, spun istoricii.

„Clădirea este, formal, monument istoric, dar lista monumentelor conţine destule lucruri neclare. Clădirea e foarte transformată faţă de ce era, şi niciodată nu a fost o capodoperă de arhitectură. A fost o clădire utilitară", precizat istoricul Sorin Iftimi, pentru Ziarul de Iaşi.

După izbucnirea scandalului, reprezentanţii PSD Iaşi că lucrările de modernizate efectuate nu au necesitat un aviz special. „Aceste lucrări au avut în vedere evitarea degradării imobilului monument istoric şi asigurarea condiţiilor optime de utilizare. Totodată, în perioada următoare, vor fi efectuate, conform prevederilor legale, şi lucrări la faţada exterioară a clădirii, fără a fi necesară în acest sens obţinerea unei autorizaţii de construire", au precizat reprezentanţii PSD.

Surse din partid au precizat că decizia de modernizare a sediului a fost stabilită în Comitetul Executiv Judeţean, de mai mulţi membri, unii inclusiv parlamentari. Astfel, eventuale puneri sub acuzare in personam ar face ca dosarul să fie declinat Parchetului General, unitatea ce poate ancheta parlamentarii.

PSD Iaşi este condus de către Maricel Popa, de asemenea preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. Filiala judeţeană a decis, săptămâna trecută, excluderea din partid a primarului urbei, Mihai Chirica. Structurile care au formulat plângerea penală se află în subordinea primarului.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu