Acuzații grave la adresa BNR: face profit din sărăcirea populației

Postat la: 13.07.2019 08:21

Critică dură a unui avocat celebru la adresa BNR și a guvernatorului, Mugur Isărescu. Gheorghe Piperea susține că profiturile băncii centrale care provin din devalorizarea leului față de dolar și euro și din sărăcirea populației sunt destinate „membrilor CA al BNR, directorilor fideli vechii-noii conduceri și sutelor de consilieri veniți din toate partidele și din toate familiile celor care dețin controlul economiei"

Avocatul Gheorghe Piperea a postat un mesaj dur la adresa BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu pe care îl numește „șeful suprem". Acesta susține că o mare parte din profiturile obținute din „devalorizarea leului față de dolar și euro" și din „sărăcirea populației", va fi destinată „membrilor CA al BNR, directorilor fideli vechii-noii conduceri și sutelor de consilieri veniți din toate partidele și din toate familiile celor care dețin controlul economiei".
„Banca centrală face profit din devalorizarea leului față de dolar și euro, adică din scăderea puterii de cumpărare a leului, adică din instabilitatea prețurilor (inversul obiectivului sau legal), și presă "de specialitate" declara că birocrații care au făcut posibilă această mare realizare sunt niște "genii". Chiar șeful lor suprem îi stanțează cu apelativul "briliante" (mă întreb dacă s-or îndeletnici și ei cu niscaiva prafuri, că celălalt briliant, din fotbal, Adi Mutu)" a scris Gheorghe Piperea.

„Este, într-adevăr, genial să faci bani din sărăcirea populației, din redistribuirea injustă a averilor și din dezechilibrarea voită a economiei naționale. Să mai și primești bonusuri pentru un asemenea mega - eșec e chiar epocal. Nu va oripilați, ci aplaudați: e vorba de un bonus de eșec de 20% din suma reprezentând "profitul" BNR pe 2018, adică cca 45 mil euro dintr-un total de cca 225 mil euro; din această suma, cea mai mare parte va fi destinată membrilor CA al BNR, directorilor fideli vechii-noii conduceri și sutelor de consilieri veniți din toate partidele și din toate familiile celor care dețin controlul economiei și al societății noastre "democratice". Poate va stârnește un pic de revoltă, dar numai un pic: trebuie să știți că aceste bonusuri foarte meritate sunt și scutite de impozite și contribuții și că, in plus, geniile și briliantele de la BNR se pot împrumută la BNR cu dobânda legală (2,5%), fără alte costuri, care vouă va umflă DAE la 12-15%." a adăugat avocatul.

„Noi, ăștia, în privat, plătim 2/3 din venituri la stat, cu titlu de impozite, taxe și contribuții. Și încasăm, după ce ne spargem capul și ne epuizăm energia pe un an, onorarii sau bonusuri de succes. Eșecul, chiar dacă nu ne este imputabil, ne "aduce" toată "stimă" societății și multiplele "laude" ale anal-iștilor financiari și bancari. Dar cine suntem noi să criticăm niște genii, briliante și zeități?

Că să fie clar pentru cei care nu au citit presă „de specialitate" sau care au citit doar titlurile referitoare la aceste „genii": profitul de cca 225 mil euro făcut de BNR pe anul 2018 este din speculații pe cursul valutar, din care leul a ieșit „întărit". Față de dolar, leul s-a devalorizat cu vreo 4,5%, iar față de euro, cam cum 3 și ceva..." a concluzionat avocatul Gheorghe Piperea, pe pagină să de Facebook.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu